Від партнерів
Від партнерів


Мак - це двері, що ведуть у царство сну

Вчені вважають, що мак - це давня рослина, що вирощувалась ще в епоху неоліту і на сьогоднішній день при слові "мак" у більшості людей виникають асоціації, що не пов'язані з користю для людського організму. В далекі часи, а також і в сучасному часі, мак вживали як приправу. Древні греки використовували складову частину маку як знеболювальне і ефективного заспокійливого засобу. До речі, одне грецьке місто Меконе було названо в честь маку, точніше за його безсумнівну користь для здоров'я.В далекі части коробочка із зернами маку була одним із постійних і необхідних атрибутів бога сну Гіпноса, також вони завжди супроводжували і бога Морфея, що оберігав сновидіння, і, безумовно, були присутні у бога царства мертвих Танатос.
Не залишався мак осторонь і від плодючості, тому завжди його з собою носила богиня родючості Гера. До сьогоднішнього дня існує традиція в день весілля молодій нареченій у туфлі сипати мак, як символ багатодітності і плодючості. Не обходилась без макових стебел і богиня жнив Церцера. Храми, які споруджувались у її честь неодмінно прикрашали вінками, в яких обов'язково були стеблі маку.
Що стосується корисних властивостей маку, то він містить в собі залізо, кальцій, вітамін D, A, E, A, магній. Наполовину мак складається з рослинного масла, а на п'яту частину містить вуглеводи і білки. Благотворно мак впливає на засвоєння їжі, але не слід зловживати, бо якщо переборщити, то може з'явитись запор.
Дуже корисною вважається макова олія і на сьогоднішній день вона вважається найякіснішою рослинною олією, що входить до складу фарб, що призначені для живопису, а також містяться у натуральній косметиці. Відваром, що готують із коренів маку ще в давні часи лікували запалення сідничного нерва, а також мігрень. З не меншим успіхом відвар застосовують для перетравлювання їжі, до того ж вони не до вподоби кишковим паразитам. Також варто сказати про те, що з маку готують сік, що здатен поліпшити сон, або знеболити.
В особливих випадках сьогодні готують страви із маку, наприклад, його часто додають у весільний торт, або у кутю. В день свята Маккавея, насіння маку обов'язково додають у такі страви, як булочки, рулети, пісні пироги маканци, медові пряники. Також у цей день прийнято пекти млинці, які їли маковим молочком, яке до того ж змішували з медом.
Для того щоб використовувати мак у приготуванні різних страв необхідно розтирати зерна у макітрі або перемелювати. Вважається, що у макітрі властивості маку посилюються, і досить часто мак використовували як засіб боротьби проти нечистої сили.